Ο Τεμπονέρας ζει και μας οδηγεί στην μάχη της γενιάς μας… (07-01-11)

Ο Τεμπονέρας ζει και μας οδηγεί στην μάχη της γενιάς μας…

Στις 9 Γενάρη του ’91 δολοφονείται ο αγωνιστής εκπαιδευτικός Νίκος Τεμπονέρας, από τον τότε πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Πάτρας Γιάννη Καλαμπόκα, στην προσπάθεια του να υπερασπιστεί τον νικηφόρο αγώνα της νεολαίας του ’90-΄91. Είκοσι χρόνια μετά την πολιτική δολοφονία, η νεολαία και ο λαός συνολικότερα, βρίσκονται αντιμέτωποι με την πιο άγρια επίθεση που έχουν βιώσει τις τελευταίες δεκαετίες. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την συνενοχή της ΝΔ και του ΛΑΟΣ,παρέδωσε τον λαό στα χέρια των αμερικάνων και ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, που μέσω των μηχανισμών τους (ΕΕ, ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) έρχονται να καταργήσουν κάθε δικαίωμα που το εργατικό και λαϊκό κίνημα έχουν κατακτήσει εδώ και έναν αιώνα. Έχουν βάλει στόχο κάθε δικαίωμα που αφορά την δουλειά, τις σπουδές και τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Ο νέος εργασιακός και κοινωνικός μεσαίωνας

Τα βάρβαρα μέτρα που έχουν περάσει αλλά και εκείνα που έρχονται έχουν σαν στόχο την επιβολή ενός νέου εργασιακού και κοινωνικού μεσαίωνα. Ήδη η καθημερινότητα που βιώνουν ο λαός και η νεολαία είναι εφιαλτική. Η συνεχής μείωση των μισθών και των συντάξεων, η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η συνεχής φόρο-επιδρομή αλλά και η ακρίβεια την ώρα που πετιούνται κατά δεκάδες χιλιάδες οι εργαζόμενοι στον δρόμο, συνθέτουν το μαύρο παρόν αλλά και μέλλον που ετοιμάζουν στον λαό και την νεολαία. Αμφισβητώντας το δικαίωμα στην ίδια την επιβίωση, θέλουν να ξεζουμίσουν ακόμα περισσότερο τον λαό και τους εργαζόμενους και να τους παραδώσουν έρμαια στα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, για να (ξανά)πληρώσουν την κρίση τους.

Το «Πανεπιστήμιο» του Μνημονίου

Βέβαια για να τα περάσουν όλα αυτά πρέπει να εναρμονίσουν και την εκπαίδευση στην πραγματικότητα του Μνημονίου. Έτσι μαζί με το «νέο σχολείο» ετοιμάζουν και το «Πανεπιστήμιο του 21ου αιώνα». Ο νέος Νόμος Πλαίσιο που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Παιδείας και θα προστεθεί στον ήδη υπάρχοντα Νόμο Πλαίσιο της ΝΔ, αλλά και την προώθηση των κατευθύνσεων της Μπολόνια,έρχεται να καταργήσει κάθε κεκτημένο της σπουδάζουσας νεολαίας.

  • Θέλουν να χτυπήσουν την δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, βάζοντας δίδακτρα, εξέταστρα και καταργώντας το δωρεάν βιβλίο.

  • Εντατικοποιούν τις σπουδές με τα όρια φοίτησης, τις διαγραφές, τις αλυσίδες μαθημάτων, τα προαπαιτούμενα και τα απουσιολόγια.

  • Χτυπάνε τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα με τις πιστωτικές μονάδες και τους δύο κύκλους σπουδών.

  • Καταργούν το Άσυλο και ποινικοποιούν τους αγώνες, θέλοντας να φιμώσουν τους φοιτητές.

Επί της ουσίας θέλουν να δημιουργήσουν ένα νέο εργαζόμενο ευέλικτο που θα πηγαίνει από την κατάρτιση, στην ανεργία, την επανακατάρτιση, την ημι-απασχόληση και την μακροχρόνια ανεργία. Έναν εργαζόμενο που θα αντιμετωπίζει ατομικά τον εργοδότη του χωρίς κανένα απολύτως δικαίωμα.

Ψευτο-«μονόδρομοι» και πραγματική διέξοδος

Όλα αυτά μάλιστα, τα παρουσιάζουν σαν «μονόδρομο» για την διέξοδο από την κρίση στην οποία μας θέτουν συνυπεύθυνους. Ε λοιπόν δεν τα φάγαμε μαζί και δεν πρέπει να τα πληρώσουμε με τον ιδρώτα μας. Ο μόνος μονόδρομος για τον λαό και την νεολαία είναι ο δρόμος της αντίστασης σε αυτά που μας ετοιμάζουν. Η μόνη διέξοδος για την σπουδάζουσα νεολαία σήμερα είναι ο συλλογικός αγώνας μέσα από τους Φοιτητικούς Συλλόγους, τις Γενικές Συνελεύσεις και τις διαδηλώσεις. Πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη σε όλες αυτές τις δυνάμεις που σιγοντάρουν το σύστημα και προσπαθούν να μας κρατήσουν σε αδράνεια. Να γυρίσουμε την πλάτη σε όλους αυτούς που χωρίς να βλέπουν το πρόβλημα αποπροσανατολίζουν ως και δυσφημούν το κίνημα με τις πρακτικές τους. Πρέπει να διδαχτούμε από τα κινήματα και τις θυσίες των αγωνιστών και να τους τιμήσουμε με τους αγώνες μας, γιατί και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα από τον ανυποχώρητο αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας στις σπουδές την δουλειά και τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Αγωνιστικές Κινήσεις

Σχόλια