Ανταπόκριση από τη διαδήλωση ενάντια στο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη (15/4)

 Στο κέντρο των Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκε σήμερα με μικρή μαζικότητα διαδήλωση ενάντια στο νόμο Κεραμέως. Σε αυτή συμμετείχαν με πανό οι Αγωνιστικές Κινήσεις, η ΣΣΠ, η ΕΑΑΚ, η Φοιτητική Πορεία και η ΕΠΕΠ. 

 Περίπου ένα μήνα μετά την ψήφιση του νόμου-τερατούργημα για την εκπαίδευση βλέπουμε την σταδιακή εφαρμογή του. Με τις επεμβάσεις των ΜΑΤ στο ΑΠΘ, τη φωτογράφιση πειθαρχικών για "όσους φοιτητές αντέγραψαν" μέσα από ανακοίνωση καθηγητή στο τμήμα Ιστορικού-Αρχαιολογικού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και παρόμοιες απειλές καθηγητών πανελλαδικά, τη δήλωση συντελεστή για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που έσπευσαν να κάνουν τα περισσότερα τμήματα καθώς και τις δηλώσεις του Χρυσοχοϊδη για την έναρξη λειτουργίας της πανεπιστημιακής αστυνομίας (ΟΠΠΙ) από Σεπτέμβρη, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο-νόμο πλαίσιο.  Διαμορφώνουν ένα πανεπιστήμιο για λίγους και εκλεκτούς, χτυπώντας το δικαίωμα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων στην εκπαίδευση, προετοιμάζοντάς τους για έναν εργασιακό μεσαίωνα, τσακίζοντας τη δυνατότητα για οργάνωση και συνδικαλισμό στα πανεπιστήμια. 

  Σε αυτές τις συνθήκες οι κυρίαρχες δυνάμεις της αριστεράς επιμένουν στη συνδιαλλαγή με πρυτάνεις και καθηγητές. Στρέφονται σε Επιτροπές Αγώνα όπως είδαμε και την προηγούμενη εβδομάδα τοπικά, κάνοντας τον επαίτη για μια τοποθέτηση του Αλμπάνη ή «πιέζοντας» τους καθηγητές για δια ζώσης μαθήματα και κλινικές.  ΚΝΕ, ΕΑΑΚ και α/α χώρος κινούνται με τα λεγόμενα «αντιμαθήματα» στα πλαίσια της «επαναοικειοποίησης» των σχολών. Μάλιστα η ΚΝΕ απέχει εδώ και καιρό από τις πορείες αφού αυτή τη στιγμή προέχουν οι «πολύμορφες δράσεις» και  το κυνήγι καθηγητών που θα διεξάγουν τις δια «ζώσης διαλέξεις». Οι δυνάμεις αυτές σπέρνουν αυταπάτες, αδιέξοδα και υπονομεύουν τις συλλογικές διαδικασίες του κινήματος και τις Γενικές Συνελεύσεις.

  Επιμένουμε στην κατεύθυνση ανατροπή του νόμου Κεραμέως. Μόνο με μαζικό αγώνα φοιτητές μαθητές και εκπαιδευτικοί θα καταφέρουν να ανατρέψουν το νόμο και να βάλουν φραγμό στην ολομέτωπη επίθεση του συστήματος. Με μαζικές συνελεύσεις, καταλήψεις, διαδηλώσεις να συνεχίσει ο αγώνας τόσων εβδομάδων, να πολιτικοποιηθεί, να δυναμώσει. Κόντρα σε λογικές συνδιαλλαγής και συνδιαχείρησης με το σύστημα, χωρίς αυταπάτες για μια "καλύτερη διαχείρηση" από μια "καλύτερη κυβέρνηση". Οι φοιτητές να θυμηθούν τα συλλογικά τους όργανα, να οργανωθούν, να αντισταθούν!








Σχόλια