Καταγγελία των Αγωνιστικών Κινήσεων Ξάνθης


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΠΑΣΠ-ΑΡΕΝ

ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΣ (30-04-15)

Καταγγέλλουμε την στάση των δυνάμεων ΠΑΣΠ-ΑΡΕΝ στο ΔΣ που έγινε μετά την μη διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου. Οι Αγωνιστικές Κινήσεις προέβησαν στην κατάθεση δυο ψηφισμάτων στήριξης και αλληλεγγύης, το ένα για τους Τούρκους αγωνιστές και το άλλο για τις καθαρίστριες της Πολυτεχνικής του ΔΠΘ. Οι δυο δυνάμεις αντί να στηρίξουν τα ψηφίσματα ψηφίσαν λευκό δείχνοντας για άλλη μια φορά τα πραγματικά τους «χρώματα» και το ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η κάθε μία.

Ψήφισμα αλληλεγγύης στους Τούρκους αγωνιστές

Το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες διώξεων και συλλήψεων αγωνιστών στην Ευρώπη. Στις 15-18 Απρίλη συλλαμβάνονται 12 Τούρκοι αγωνιστές που δραστηριοποιούνται στα πλαίσια της ΑΤΙΚ (Συνομοσπονδία Τούρκων Εργατών στην Ευρώπη) σε Γερμανία, Ελβετία και Ελλάδα. Οι «αντιτρομοκρατικές» δυνάμεις στη χώρα μας μετά από εισβολή σε σπίτια συνέλαβαν 4 άτομα κατηγορώντας τα σαν μέλη αριστερής οργάνωσης (TKP/ML) η οποία, όπως και άλλες αριστερές οργανώσεις και κόμματα στην Τουρκία θεωρείται τρομοκρατική και παράνομη!!!


· Η ΑΡΕΝ δεν δέχτηκε να ψηφίσει υπέρ και προσπάθησε με μια αστεία τοποθέτηση να μας πείσει ότι άλλο κράτος και άλλο κυβέρνηση. Το κράτος γεννήθηκε από την ανάγκη να χαλιναγωγούνται οι ταξικές αντιθέσεις και εξυπηρετεί την πιο ισχυρή, οικονομικά τάξη, που με τη βοήθεια του γίνεται και πολιτικά κυρίαρχη και αποχτάει έτσι νέα μέσα για την καθυπόταξη και εκμετάλλευση της καταπιεζόμενης τάξης. Η κάθε κυβέρνηση σε αυτό το σύστημα έρχεται να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα αυτού ακριβώς του μηχανισμού εφόσον αποτελεί τον πολιτικό εκφραστή της άρχουσας τάξης για να προωθεί την πολιτική που επιλέγει. Έτσι, θεσμοί όπως η αστυνομία, ο στρατός, η δικαιοσύνη και η εκπαίδευση έχουν φτιαχτεί και λειτουργούν για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης. Εδώ έρχεται και ο ρόλος της κυβέρνησης για να τα διαχειριστεί ως προς όφελος αυτών που έχουν την εξουσία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ακόμα και αυτή η «αριστερή» κυβέρνηση έχει πάρει πολιτικές αποφάσεις και έχει δώσει σαφείς εντολές για την καταπάτηση του Ασύλου (Νομική, Πρυτανεία ΕΚΠΑ) και έχει δείξει με την καταστολή διαδηλώσεων (Σκουριές-Προπύλαια) ότι ούτε θέλει αλλά κυρίως δεν μπορεί να πάει κόντρα στο “πρόσημο” πού έχουν αυτοί οι θεσμοί. 

· Από την άλλη η ΠΑΣΠ ως υπεύθυνη δύναμη του συστήματος μέσα στα αμφιθέατρα τοποθετήθηκε λέγοντας ότι δεν μπορεί να στηρίξει το ψήφισμα γιατί τα μέλη του TKP/ML θα μπορούσαν να είναι οι Ξηροί και οι Μαζιώτιδες της Τουρκίας!

Ψήφισμα αλληλεγγύης για τις καθαρίστριες της πολυτεχνικής του ΔΠΘ

Την ώρα που προσπαθούν να μας πείσουν πως η «ελπίδα ήρθε» και τα βάσανα του λαού κάπου κοντά τελειώνουν, η επίθεση καλά κρατεί και θεριεύει. Νέες μειώσεις μισθών και ωραρίου προωθήθηκαν πριν το Πάσχα στις εργαζόμενες της καθαριότητας της πολυτεχνικής του ΔΠΘ. Μετά από μια πρώτη μείωση, 470 ευρώ με την αρχική πρόσληψη, στα 250 ευρώ για 3,5 ώρες, έπεται και συνέχεια. Πριν το Πάσχα έρχεται νέα μείωση στα 180 ευρώ, για 2 ώρες και 45 λεπτά. Αυτή η πολιτική είναι η ίδια πολιτική πού διώχνει τα πλατιά λαϊκά στρώματα από τα πανεπιστήμια , καταργεί την δωρεάν σίτιση και στέγαση και εντείνει τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση.

· Η ΑΡΕΝ αντί να δείξει την αλληλεγγύη της και να στηρίξει το ψήφισμα αρχικά μας είπε ότι το νέοθαυματουργό πολυνομοσχέδιο που κατάθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις κοινοβουλευτικές ομάδες έρχεται να λύσει τέτοιου είδους ζητήματα και να φέρει ένα τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα που έχουν φέρει οι «κακοί» εργολάβοι. Λες και η κατεύθυνση της κατάργησης των εργασιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων, το χτύπημα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, της ασφάλισης και της αξιοπρέπειας έχει να κάνει με κακές επιλογές των προηγούμενων διαχειριστών και είναι ξεκομμένο από την βίαιη επίθεση που εξαπολύει παγκόσμια ο καπιταλισμός-ιμπεριαλισμός. Τέτοιες αντιλήψεις δημιουργούν αυταπάτες ότι χωρίς οργανωμένο κίνημα μπορεί ο λαός να «ανασάνει». Βέβαια πιστοί στην υπεράσπιση της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, μας είπαν ξανά ότι δεν θα το στηρίξουν γιατί άλλο κράτος και άλλο κυβέρνηση (μια τοποθέτηση που θα φορεθεί πολύ τους επόμενους μήνες) .

· Από την άλλη η ΠΑΣΠ είπε ότι δεν θα στηρίξει το ψήφισμα γιατί αναφέρεται στην συνδικαλιστική δράση της Κωνσταντίνας Κούνεβα η οποία όπως είπαν πρόδωσε τους αγώνες της και έγινε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ(;). Τους θυμίζουμε ότι το 2008 (πολύ πριν εκλεγεί με το ΣΥΡΙΖΑ) η Κούνεβα, καθαρίστρια στο επάγγελμα, δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι στο πρόσωπο από μπράβους της εργοδοσίας ως αντίποινο στη συνδικαλιστική της δράση. Επίθεση που της προκάλεσε σοβαρές βλάβες και σε εσωτερικά της όργανα, αφού την ανάγκασαν να το καταπιεί. Τρίβουν τα χέρια τους τα αφεντικά με την αντίληψη που εκφράζει η ΠΑΣΠ, επικροτώντας εμμέσως πλην σαφώς τέτοιες δολοφονικές πρακτικές.

Η ΑΡΕΝ προσπαθεί να κρύψει τις αντιφάσεις που γεννάει ο πολιτικός της φορέας από το γεγονός ότι δεν γίνεται από την μια να θες να εξυπηρετήσεις τα συμφέροντα της ξένης και ντόπιας αστικής τάξης, να θες αναβαθμισμένο ρόλο στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ των δολοφόνων,των φασιστών και των ιμπεριαλιστών και από την άλλη να μιλάς για κινήματα και αγώνες. Έχουν διαλέξει από καιρό τον δικό τους δρόμο, τον δρόμο της διαχείρισης αυτού του συστήματος, της αποδοχής της εξάρτησης από τους ιμπεριαλιστές, την αποδοχή της εκμετάλλευσης που υπάρχει σε αυτή την κοινωνία.Χάνουν μέρα με τη μέρα τη σχέση με τους αγώνες και τα κινήματα που έχουν διάθεση να αντισταθούν στην βίαιη επίθεση του συστήματος, να διεκδικήσουν στο δρόμο και όχι στα υπουργεία τα δικαιώματα τους και να έρθουν σε αντιπαράθεση και αναμέτρηση με αυτό το σύστημα! Και φυσικά δεν θα μπορούσαν να έχουν άλλη στάση εφόσον αποτελούν τον πολιτικό εκφραστή της συγκυβέρνησης μέσα στα πανεπιστήμια και δρουν ως κυβερνητική παράταξη. 

Η ΠΑΣΠ από την άλλη δείχνει για άλλη μια φορά ότι δεν έχει καμία διάθεση να κάνει ουσιαστική πολιτική τοποθέτηση.Δείχνει ότι δε θέλει να έχει καμία σχέση με αγωνιστές (είτε είναι Τούρκοι είτε είναι Έλληνες) ούτε την απασχολεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι συμβαίνουν απολύσεις και μειώσεις μισθών σε εργαζόμενους στα πανεπιστήμια. Παραμένει συνεπής φωνή του συστήματος, υπερθεματίζοντας στην προώθηση των αντιδραστικών πολιτικών και της αξιολόγησης.

Όπως και να έχει το πράγμα, ένα είναι το σίγουρο. Με το να μην υπογράφουν ένα απλό ψήφισμα αλληλεγγύης, βάζουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους ως συνυπεύθυνοι στον διωγμό, στην φυλάκιση, την απέλαση και την δολοφονία αγωνιστών, που δεν έσκυψαν το κεφάλι απέναντι σε αυτό το σύστημα και ας αντιμετώπιζαν τις χειρότερες συνθήκες τρομοκρατίας, παλεύοντας για το δίκιο των μαζών μέσα από τα πλαίσια του λαϊκού κινήματος. Με αυτή την στάση η ΑΡΕΝ και η ΠΑΣΠ γίνονται συνυπεύθυνοι στην εξόντωση λαϊκών αγωνιστών των οποίων η δράση τους για τα δικαιώματα των μεταναστών είναι γνωστή σε όλη την Ευρώπη.

Είναι επίσης συνυπεύθυνοι για την παγίωση της πολιτικής που πλήττει τα εργατικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις, αφού στο όνομα της «εθνικής προσπάθειας» για την εξυπηρέτηση των «δεσμεύσεων» πρέπει να αποδεχτούμε το καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια.

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις θα συνεχίσουν να παλεύουν για την απελευθέρωση και τη μη απέλαση των Τούρκων συναγωνιστών όχι μόνο από διεθνιστικό καθήκον αλλά και για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων όλου του λαού που οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. αμφισβητούν χτίζοντας μια Ευρώπη φρούριο ενάντια στις αντιστάσεις που προβάλλονται. Θα συνεχίσουν να στηρίζουν όποια εστία αντίστασης γεννιέται και διεκδικεί το δικαίωμα στη δουλειά, το δικαίωμα στη ζωή με αξιοπρέπεια.

Σχόλια