ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ - ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΕΚΤΟΣ ΕΣΤΙΩΝ!




Όπως συμβαίνει με κάθε νέο μέτρο, οι πολιτικοί εκπρόσωποι του συστήματος προσπαθούν να μας πείσουν για την χρησιμότητά του. Έτσι και με την πανδημία λόγω κορονοϊού, αφού αρνούνται να πάρουν πραγματικά μέτρα αντιμετώπισης του ενισχύοντας το δημόσιο σύστημα υγείας, μας βομβαρδίζουν καθημερινά με την «ατομική ευθύνη» και το «μένουμε σπίτι».

Υπάρχει ή όχι η ατομική ευθύνη;

Εδώ ίσως χρειάζεται να κοιτάξουμε απλά τα στοιχεία προ κορονοϊού που μιλάνε για 35.000 ελλείψεις σε προσωπικό και 12 κλειστά νοσοκομεία τα τελευταία μόνο χρόνια. Με κρατική ευθύνη μένουν στο απυρόβλητο οι εργοσταρχιάρχες που έχουν τους εργαζόμενούς τους να δουλεύουν ο ένας δίπλα στον άλλον χωρίς μέτρα προστασίας. Με κρατική ευθύνη έμειναν «άοπλα» τα νοσοκομεία. Είναι όχι η ατομική ευθύνη, αλλά η κρατική αυτή που αφήνει μες στο άγχος όλο το λαό, αφού δεν διενεργεί ούτε καν τα τεστ διάγνωσής του!

Η όποια ατομική ευθύνη έγκειται όχι σε αυτή που θέλουν να μας πείσουν τα κανάλια ότι έχουμε. Είναι η ευθύνη που δεν στέκεται μόνο στα λαϊκά μέσα αυτοπροστασίας που παίρνει ο λαός. Κύρια βρίσκεται στην ανάγκη των φοιτητών -εργαζόμενων αλλά και όλου του λαού στο να παλέψει για τα δικαιώματά του.

Και με τους οικότροφους φοιτητές τι θα γίνει;

Έρχονται, εδώ, να αναιρέσουν τα ίδια τους τα λεγόμενα καθώς με κοινή υπουργική απόφαση ανακοινώθηκε πως από 25/3 αναστέλλεται η λειτουργία εστιών και λεσχών. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι κόβουν τη σίτιση και στέγαση των φοιτητών. Για να την υλοποιήσουν, απείλησαν εμάς τους εστιακούς ότι θα μας κόψουν θέρμανση, νερό, δρομολόγια, ακόμα και το ρεύμα, ενώ δεν δίστασαν σε ορισμένες περιπτώσεις να απειλήσουν ότι όσοι φοιτητές αντιδρούν θα έχουν επιπτώσεις στην απόκτηση του πτυχίου τους, όπως συνέβει στο Ηράκλειο!

Οι οικότροφοι δεν θέλουμε να φύγουμε από τα δωμάτιά μας είτε επειδή δεν θέλουμε να γίνουμε φορείς μετάδοσης του ιού στους οικείους μας, είτε επειδή δουλεύουμε, είτε επειδή μένουμε μακριά και η όποια μετακίνηση είναι ακριβή και  επικίνδυνη. Έτσι από την πρώτη κιόλας μέρα δημοσιοποίησης της ΚΥΑ, κινητοποιηθήκαμε πανελλαδικά μέσα από  τους συλλόγους μας, με διάφορες δράσεις καταγγελίας. Η πλατιά έκθεση του ζητήματος, αύξησε το πολιτικό κόστος της απόφασης αυτής  για τη κυβέρνηση. Προκειμένου να τα μπαλώσει έβγαλε τις επόμενες μέρες πολύ αυστηρά κριτήρια βάση των οποίων ένας φοιτητής θα δικαιούνταν δωμάτιο σε ξενοδοχείο (ορφανός από δύο γονείς, χωρίς σπίτι, φοιτητής από τρίτη χώρα). Στη συνέχεια, έβγαλε απόφαση βάση της οποίας θα καλύπτονταν τα έξοδα μετακίνησης για την εφάπαξ επιστροφή των εστιακών στο τόπο κατοικίας τους. Επειδή οι κινητοποιήσεις μας συνεχίζονταν με ότι μέσα διαθέταμε, το υπουργείο οδηγήθηκε στη καινούργια οδηγία, αυτή της 30/3 που όρισε τρεις ομάδες φοιτητών που δικαιούνται να παρατείνουν τη παραμονή τους στις εστίες, ενώ για ακόμη λιγότερους θα εξεταστεί η μεταστέγαση σε ξενοδοχεία. Η οδηγία αυτή προσδιορίζει ότι όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα ή έχουν γυρίσει από εξωτερικό μπορούν να διαμείνουν στις εστίες κατά εξαίρεση. Ενώ οι υπόλοιποι φοιτητές που παραμένουν σε αυτές πρέπει να εκκενώσουν την εστία άμεσα εκτός αν παρουσιάσουν σημαντικό λόγο, για τους οποίους θα υπάρχει προσωρινή παράταση διαμονής. Το ποιους θεωρεί σημαντικούς λόγους το υπουργείο, δεν τους προσδιορίζει. Θεωρείται, ας πούμε, σημαντικός λόγος ότι ένας φοιτητής εργάζεται;

Τελικά νίκη των φοιτητών η όχι;

Η νέα υπουργική απόφαση που ανακοινώθηκε στις 30/3 δεν έρχεται να δικαιώσει τους φοιτητές. Μπορεί να θεωρήθηκε νίκη από ορισμένους συλλόγους, ωστόσο απλά δίνει μια παράταση στη λειτουργία ορισμένων εστιών μέχρι την τελική εκκένωσή τους και αφήνει άμεσα εκτεθειμένους όσους φοιτητές και πάλι δεν πληρούν τα κριτήρια. Τα περιορισμένα κριτήρια, μάλιστα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι δίνουν μια εικόνα από το μέλλον, μια εικόνα από το ποιοι θέλουν να είναι οι πενιχροί όροι βάση των οποίων ένας φοιτητής φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων θα έχει πρόσβαση σε δωρεάν σίτιση-στέγαση.

Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που ναι μεν το υπουργείο κράτησε μια πιο ανεκτική ίσως στάση, επειδή θέλησε να είναι καλυμμένο από υγειονομικής άποψης μετά την κατακραυγή που δέχτηκε και έδωσε σε κάποιες πόλεις παράταση στη λειτουργία των λεσχών, παρ’ όλα αυτά πολλοί φοιτητές έχουν ήδη αναγκαστεί να φύγουν, σε αρκετές πόλεις οι λέσχες παραμένουν κλειστές, ενώ υπάρχουν εστίες που οι φοιτητές μένουν χωρίς ζεστό νερό ή θέρμανση.

Η επανάπαυση, μάλιστα και το πάγωμα των συνελεύσεων, σε συνδυασμό με τη μικρότερη συμμετοχή των εστιακών σε κινητοποιήσεις και αντιδράσεις, θα μας φέρει σε χειρότερη θέση όσο πλησιάζουν οι διακοπές του Πάσχα, περίοδος που καθιερωμένα τίθεται ζήτημα από πλευράς υπουργείου κλεισίματος των εστιών. Για εμάς, το γεγονός ότι οι σχολές είναι κλειστές λόγο πανδημίας, δεν σημαίνει ότι  χάνουμε τα φοιτητικά μας δικαιώματα. Οι φοιτητές που επέλεξαν να μείνουν, δεν κάνουν διακοπές, όπως λένε.

Σε αυτή τη κλιμακωτή επίθεση των δικαιωμάτων μας λέμε ότι θα συνεχίσουμε μέσα από τους συλλόγους μας και με κάθε μέσο πάλης να καταγγέλλουμε πλατιά την πολιτική των ταξικών φραγμών. Στόχος συνεχίζει να είναι να παρθεί πίσω η υπουργική απόφαση που όρισε το κλείσιμο των εστιών, να μην διωχθεί κανένας συμφοιτητής μας από αυτές, να τηρηθούν κανόνες υγιεινής και να έχουμε όλοι οι φοιτητές δικαίωμα στην διάγνωση και την περίθαλψη.

Τα δικαιώματά μας κρίνονται και θα κρίνονται στην πάλη!

Ως Αγωνιστικές Κινήσεις, λαμβάνοντας υπόψη το βάθος που φαίνεται να έχει αυτή η κατάσταση, επιμένουμε ότι ζητούμενο παραμένει η προάσπιση των φοιτητικών μας δικαιωμάτων και την περίοδο της πανδημίας.

Και η νέα κυβέρνηση δεν άργησε να δείξει τις διαθέσεις της. Από την αρχή της χρονιάς καταργεί το άσυλο, περνάει το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση, θέτει ζήτημα διαγραφών και χρονικού ορίου φοίτησης και ακόμα και τώρα που μιλάνε για «πόλεμο» και «αόρατο εχθρό» που μας χτυπά όλους το ίδιο, παίρνουν ξεκάθαρα ταξικά μέτρα (μειώσεις μισθών, αδρές αποζημιώσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις), ενώ ταυτόχρονα δεν αφήνουν στο απυρόβλητο και τους φοιτητές. Με αφορμή λοιπόν την κατάσταση και όχημα τη χρόνια ιδεολογική επίθεση περί παροχών έρχονται να κάνουν τη χασούρα κέρδος.

Αφού πολύ γρήγορα έδειξε τις διαθέσεις του προς τους εστιακούς να αναιρέσει το δικαίωμα στη στέγαση τους αλλά και συνολικότερα των φοιτητών σίτιση. Όταν έρχεται να περάσει το πολλαπλό και ηλεκτρονικό σύγγραμμα και να εμπέδωση μια πιο ταξική εκπαίδευση. Την αδιαφορία δηλαδή για το αν έχουμε όλοι τον απαραίτητο εξοπλισμό Η/Υ, ίντερνετ, η ακόμα και κάποιο χώρο ώστε να παρακολουθήσουμε. Καλούμαστε να διεκδικήσουμε το δικαίωμά όλων στη στέγαση, τη σίτιση και το δικαίωμα στη δωρεάν περίθαλψη. Ζητήματα που ποτέ δε χαρίστηκαν αλλά κατακτιούνται μόνο μέσα από την πάλη των φοιτητών.

ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ  ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΗΚΟΥΜΕ:

- ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΟΙ ΕΣΤΙΕΣ!

- ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ ΜΕ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
- ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ

- ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ- ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΛΕΣΧΩΝ-ΔΙΑΝΟΜΗ ΦΑΓΗΤΟΥ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

- ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ-ΔΩΡΕΑΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

- ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID-19 ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

- ΙΣΗ ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ!


Σχόλια