Τιμούμε την εργατική πρωτομαγιά με αγώνες! 6 Μάη όλοι στους δρόμους!

 

Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο πανδημίας, το καπιταλιστικό - ιμπεριαλιστικό σύστημα αποδεικνύει μέρα με τη μέρα και με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την γύμνια του. Αυτό το σάπιο σύστημα ευθύνεται για τους εκατομμύρια νεκρούς, αυτό είναι που προχωράει την επίθεση ενάντια στα δικαιώματα και της κατακτήσεις της εργατικής τάξης. Στη χώρα μας, η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και όλες οι προηγούμενες, έχει χτυπήσει το λαϊκό δικαίωμα στις σπουδές, την εργασία, την υγεία, τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, ενώ δίνει γη και ύδωρ σε Αμερικάνους και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, τάζοντάς τους μια νεολαία έτοιμη να σφαγιαστεί στην πολεμική τους μηχανή.

Η ταξική επίθεση που διεξάγεται στην εκπαίδευση πετάει όλο και περισσότερους μαθητές έξω από το πανεπιστήμιο. Η ίδρυση των Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης (που ψηφίστηκε νύχτα), σπρώχνει δεκαπεντάχρονους μαθητές στη μαθητεία, δηλαδή την απλήρωτη εργασία. Ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη πετάει παιδιά από τις φτωχές και λαϊκές οικογένειες έξω από το πανεπιστήμιο με την ελάχιστη εσωτερική βάση εισαγωγής και τις διαγραφές. Θέλουν να διαμορφώσουν ένα φτηνό εργατικό δυναμικό, το οποίο θα έχει στην καλύτερη περίπτωση ένα πτυχίο - διαπραγματευτικό χαρτί, που δε θα εξασφαλίζει τίποτα στην αγορά εργασίας. Όλο και περισσότεροι μαθητές και φοιτητές έχουν σπρωχτεί ήδη στην παραγωγή, από σερβιτόροι και ντελιβεράδες μέχρι οικοδόμοι και τεχνικοί. Από αυτά τα παιδιά, των πιο φτωχών και λαϊκών οικογενειών, στερούν το δικαίωμα στην εκπαίδευση!

Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο αντεργατικό νομοσχέδιο. Κεντρική ρύθμιση του νομοσχεδίου είναι η κατάργηση του πενθήμερου οκταώρου και της αμοιβόμενης υπερωρίας. Θέλουν να ξεζουμίζουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα καλούνται να δουλεύουν δεκάωρα μέχρι και δωδεκάωρα, ανάλογα με τις ορέξεις της εργοδοσίας. Το νομοσχέσιο προχωράει κι άλλο τη διάλυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ωθεί τους εργαζόμενους στην ατομική «διαπραγμάτευση» των εργασιακών σχέσεων με τα αφεντικά τους. Αφοπλίζει τους εργαζόμενους και τους καθιστά μόνους απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, υπό την μόνιμη απειλή της άμεσης απόλυσης. Το νέο αντεργατικό ν/σ έρχεται σε συνέχεια της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ βάζοντας ξανά στο στόχαστρο τον ταξικό συνδικαλισμό. Μετά τα μητρώα πραγματικών δικαιούχων και την απαγόρευση της απεργίας, καθώς για να θεωρείται νόμιμη απαιτείται υποχρεωτική απαρτία του 50%+1 στα πρωτοβάθμια σωματεία, σειρά έχει το φακέλωμα των εργαζομένων που αγωνίζονται και οι ηλεκτρονικές συνελεύσεις στα σωματεία. Στόχευση είναι η επιτήρηση και ο έλεγχος των διαδικασιών των εργαζομένων. Προσπαθούν να απαγορεύσουν τον συνδικαλισμό γιατί θέλουν τους εργαζόμενους υποταγμένους στον εργασιακό μεσαίωνα. Γιατί τους φοβούνται όταν αυτοί σηκώνουν κεφάλι!

Το νομοσχέδιο του Χατζηδάκη είναι ένα ταξικό τερατούργημα! Φέρνει μεγαλύτερα δεινά για τον εργαζόμενο λαό και ακόμα μεγαλύτερα προνόμια για το κεφάλαιο. Ως φοιτητές να διαδηλώσουμε μαζικά στη φετινή Πρωτομαγιά μαζί με τον εργαζόμενο λαό,  γιατί η εργασιακή πραγματικότητα σηματοδοτεί τον εργασιακό μεσαίωνα για τους σημερινούς φοιτητές. Το σύστημα ποτέ του δε χάρισε τίποτε. Όλα κερδίθηκαν με τους αγώνες και την πάλη του λαού και της εργατικής τάξης. Με τους αγώνες μας να χαράξουμε το δικό μας δρόμο, να αναμετρηθούμε με αυτήν την βάρβαρη πολιτική που μαυρίζει το παρόν και το μέλλον μας, για την ανατροπή του σάπιου συστήματος της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης.

135 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη εξέγερση του Σικάγο και την κατάκτηση του οκταώρου, η κυβέρνηση της  ΝΔ θέλει να το  καταργήσει. Οφείλουμε να διαδηλώσουμε την Πρωτομαγιά, όχι με επετειακούς όρους, αλλά για τους αγώνες και τις αντιστάσεις του σήμερα και του αύριο. Όχι μόνο ενάντια στην κυβέρνηση, αλλά και σε κάθε επίδοξο διαχειριστή, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί ξανά να τάξει στον λαό κυβερνητικές λύσεις. Ενάντια στην εργοδοτική και ξεπουλημένη συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ, που θέλει να γιορτάσει μαζί με την κυβέρνηση στις 4 του Μάη.

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά πρέπει να συνδυαστεί με την πάλη ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Να πιάσουμε το νήμα από τις μαζικές  κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος για την ανατροπή του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη! Να αποτελέσει το έναυσμα για τις αναγκαίες μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις. Αν τις προηγούμενες χρονιές η συμμετοχή στη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς ήταν αναγκαία, φέτος αποτελεί καθήκον για όλο το λαό, τους φοιτητές και τον προοδευτικό κόσμο. Να γίνει η φετινή Πρωτομαγιά η αρχή για να χτίσουμε αγώνες υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, ενάντια στον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα που θέλουν να επιβάλουν.

Για να μην συνηθίσουμε την δυστοπία τους σαν κανονικότητα. Να βγούμε στο δρόμο και να φωνάξουμε για τα δικά μας δίκια, τα δίκια της εργατικής τάξης και του λαού!

  • Κάτω το νέο νομοσχέδιο Χατζηδάκη!
  • Σπουδές – δουλειά με δικαιώματα και ελευθερίες!
  • Όλοι στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς!

 

Σχόλια