ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Μ.Ε.Υ


ΠΕΜΠΤΗ 17/10 

1 μ.μ Αίθουσα Μ1

Η κυβέρνηση της νέας δημοκρατίας, ως συνεχιστής του Σύριζα  ετοιμάζει την πιο σκληρή ταξική επίθεση μέσα στα πανεπιστήμια. Έρχονται να τσακίσουν κάθε φοιτητικό δικαίωμα που έχει απομείνει και να δημιουργήσουν μια παιδεία για λίγους και εκλεκτούς.
Φέρνουν τις διαγραφές φοιτητών στα ν+2 χρόνια. Όπως δήλωσε και η ίδια η υπουργός η εφαρμογή του ν+2 είναι ζήτημα «πολιτικό και όχι οικονομικό». Τελείωσαν πια τα προσχήματα ότι οι φοιτητές κοστίζουν, το σύστημα μιλά ανοιχτά: μας θέλει σκυφτούς και πειθαρχημένους, θέλει να «τρέχουμε και όχι να περπατάμε». Θέλουν υπό την πίεση της διαγραφής να μην έχουμε καμία άλλη ασχολία, να μην πολιτικοποιούμαστε, να μην αντιδράμε στις αυθαιρεσίες των καθηγητών, να μη συζητάμε με το συμφοιτητή μας.
Έρχονται να μετακυλήσουν το κόστος σπουδών στις πλάτες των φοιτητών. Θέλουν να καταργηθεί δηλαδή, ότι είχε απομείνει από την κατάκτηση «δημόσια – δωρεάν εκπαίδευση». Με την επιβολή διδάκτρων στο προπτυχιακό επίπεδο, με την εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων σε όλες τις λέσχες, με το πέταγμα χιλιάδων φοιτητών εκτός εστιών και την επιβολή πληρωμής σε όσες εστίες δεν έχουν ακόμα.
Σε όλα αυτά φέρνουν την εισαγωγή του ‘κόφτη εισακτέων’ που ονομάζουν βάση του 10, το οποίο θα αφήνει μεγάλο ποσοστό μαθητών εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Θέλουν ένα πανεπιστήμιο δηλαδή που θα μπαίνουν λίγοι και θα βγαίνουν ακόμα λιγότεροι.
Κατήργησαν το λαϊκό άσυλο αγώνων. Όσο και να σκυλιάζουν για τα ναρκωτικά, που οι ίδιοι έφεραν στα πανεπιστήμια η κατάργηση του ασύλου έχει έναν μόνο στόχο. Να χτυπήσει την δυνατότητα μας να οργανωθούμε και να αντισταθούμε απέναντι στα μέτρα που φέρνουν. Γιατί το άσυλο αποτελεί το δικαίωμά μας να έχουμε ελεύθερη έκφραση μέσα στο πανεπιστήμιο και να υπερασπιζόμαστε τις κατακτήσεις μας.
 Προετοιμάζουν το ακόμα παραπέρα τσάκισμα των πτυχίων και επαγγελματικών μας δικαιωμάτων. Εκτός από αυτό η σχολή μας αντιμετωπίζει και το πρόβλημα της αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων και πλασαρίζονταν ότι το μόνο εμπόδιο για την απόκτηση τους αποτελούσε η μη ένταξη μας στο ΤΕΕ. Παρόλη την κατοχύρωση  της από αυτό, το μόνο που κατορθώθηκε είναι η μετατροπή της σε ένα «πειραματόζωο» του ΤΕΕ και των καθηγητών. Αν παρατηρήσει κάποιος όλη την πορεία της σχολής, θα διαπιστώσει ότι συνέχεια αλλάζει η φυσιογνωμία της, δηλαδή αλλάζει το πρόγραμμα σπουδών (προστίθενται, συγχωνεύονται μαθήματα), γίνονται συζητήσεις για μετονομασία και κάθε χρόνο ερχόμαστε αντιμέτωποι με ακόμα πιο εντατικοποιημένους όρους φοίτησης και επί της ουσίας συνεχίζουμε να μην έχουμε τίποτα.
Μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις, τους φοιτητικούς συλλόγους και την πάλη μας είναι ο μόνος δρόμος να αντισταθούμε απέναντι στη λαίλαπα που ετοιμάζει το σύστημα σε λαό και νεολαία. Γιατί η γενική συνέλευση είναι το ανώτατο όργανο των φοιτητών. Το μόνο πεδίο στο οποίο μπορούμε να συζητήσουμε , να αποφασίσουμε και να δράσουμε συλλογικά , μαζικά και οργανωμένα. Κόντρα στον ατομικισμό, στην λογική του «τίποτα δεν γίνεται» κόντρα στην ανάθεση και τη συνδιαλλαγή. Ενωτικά στη δράση. Ξεκαθαρίζοντας ποιους έχουμε απέναντι και ποιους συμμάχους μας. Τι βήματα πρέπει να κάνουμε για να συγκροτήσουμε μαζικούς αγώνες, κίνημα Αντίστασης και Διεκδίκησης. Ποιοι είναι οι εχθροί και οι ψεύτικοι φίλοι μας.
Ας κάνουμε το πρώτο βήμα. Συζητώντας και μαζικοποιώντας την πρώτη συνέλευση του συλλόγου μας!
· Να ανατραπούν οι παλιοί νόμοι και να μην περάσει ο νέος γύρος επίθεσης στην εκπαίδευση
· Να διεκδικήσουμε Σπουδές-Δουλειά-Ελευθερίες-Ζωή με δικαιώματα
· Να συγκροτήσουμε μαζικό φοιτητικό κίνημα στο πλάι του λαού και της εργατικής τάξης

ΗΗ 

Σχόλια